Wanneer kan u beroep doen op een osteopaat voor uw hond?

Verschillende gebieden:

Wanneer een hond een shock heeft ondergaan: Dit is het geval bij een hond die is aangereden door een auto, van een trap is gevallen, aangevallen is geweest door een andere hond, van iets te dichtbij kennis heeft gemaakt met de hoeven van een paard,…

Voor werkhonden, gebruikshonden, sporthonden: Door zijn vrijgevigheid zal een hond soms verder gaan dan zijn limieten hem eigenlijk toelaten, met als doel zijn baasje tevreden te stellen. Dit zien we soms bij blindengeleidehonden, herdershonden, jachthonden,… soms lijkt het alsof deze honden de vermoeidheid gewoon niet voelen. Dan is het van groot belang dat de eigenaar zijn hond zeer goed kent opdat deze dan zelfs de kleinste tekenen van dat er iets scheelt zou kunnen opmerken. Voor agility honden kan dit een bocht na een bepaald obstakel zijn die iets minder snel genomen wordt, Voor alle honden merkt men ook dat deze fysieke lasten een verlaagde concentratie tot gevolg kunnen hebben en minder ijverig bij een taak. Studies hebben ook aangetoond in welke mate honden anders kunnen reageren op bevelen dan wanneer zij in topvorm zouden zijn. De mogelijkheid tot leren en de goede wil van het dier worden geoptimaliseerd indien zij voorafgaand door een osteopaat zijn behandeld. Het is ook interessant te wijzen op de belangrijke parallellen die een osteopaat en een gedragstherapeut kunnen bewerkstelligen.

Wanneer een hond recidiverende symptomen vertoont die met de klassieke geneeskunde niet kunnen opgelost worden: We kunnen het lichaam vergelijken met een uitgebreid netwerk van buizen die brandstof vervoeren, afvalstoffen afvoeren en orders versturen welke door de controletoren worden bepaald. Wanneer er op verschillende plaatsen langs deze circuits zones zijn die zorgen voor een sterke vertraging of zelfs een volledige stop van het verkeer, is het makkelijk om te begrijpen dat het systeem dan minder goed zal functioneren. Wanneer er in het organisme één of meerdere blokkade zone aanwezig zijn, is het logisch dat de organen die door zenuwen en bloedvaten, die langs die zones passeren, bezenuwd en doorbloed worden, een risico lopen om te gaan lijden. Zelfs in deze omstandigheden heeft de natuur, welke goed gemaakt is, gezorgd voor talrijke compensatiemechanismen die zich dan activeren. Maar men moet wel opletten aangezien deze processen zich niet tot in het oneindige kunnen blijven aanpassen. Met de tijd zien we dus dat er problemen kunnen optreden (of dat er problemen terugkeren), en in het ergste geval kunnen deze problemen irreversibel zijn.

Uw puppy komt naar je toe met al zijn originele genetisch potentieel. Het is aan u om hem in zijn “kapitale gezondheid” te houden.