Ga je op vakantie?
Hier is de checklist voor uw dier

Waar moet je aan denken?

Uw dier moet geïdentificeerd zijn, d.w.z. het moet een microchip, (of een tatoeage als deze vóór 3 juli 2011 is gezet en nog leesbaar is) en u moet de Europees identificatiepaspoort voor dieren vastgesteld door een dierenarts, vergeet dan niet te controleren of de registratie van uw dier is gecodeerd in Honden-ID of Kat-ID voor het geval uw dier zoekraakt. Ook moet het zijn ingeënt tegen hondsdolheid vanaf zijn 3 maanden, afhankelijk van bestemming, moet u mogelijk een bloedonderzoek 30 dagen na het vaccin tegen hondsdolheid en voor vertrek. Reizen naar VK, Ierland, Zweden of Finland : Op deze landen is nu EU-wetgeving van toepassing. Behandelingtegen lintwormenis echter verplicht en moet wordenuitgevoerd tussen 24 en 120 uur voordat ze hun territorium betreden. Deze behandeling moet gecertificeerd zijn door een dierenarts.

Wat zijn honden-ID en katten-ID?

Dog ID en CatIDzijn officiële registratieplatforms voor honden en katten in België. Hebben uw honden en katten microchips? Gegevens met betrekking tot de chip staan ​​in de Dog ID- of CatID-database.

Wat is het Europese paspoort?

Hiermee kan worden aangetoond dat de dieren inderdaad zijn ingeënt tegen hondsdolheid en duidelijk worden geïdentificeerd door elektronische chips (of tatoeages met een overgangsperiode van 8 jaar).
Daarom kan dit ene document uw huisdier meenemen naar alle lidstaten behalve Ierland, Malta, Zweden en het VK, waar titratie van antilichamen vereist is.
De Commissie geeft aan dat dit paspoort ook informatie kan bevatten over andere vaccinaties, inclusief die welke niet wettelijk verplicht zijn, evenals informatie over de medische geschiedenis van het dier.

Leishmaniasis vaccin

Leishmaniasis is een levensbedreigende ziekte voor honden en ook mensen kunnen door de ziekte worden getroffen. Dans le monde, Jaarlijks worden tussen de 1,5 en 2 miljoen nieuwe gevallen van leishmaniasis bij de mens geregistreerd*. Het kan ook konijnen, hazen en katten treffen.
Leishmaniasis wordt overgedragen door kleine vliegende insecten, zandvliegen, die zich voeden met bloed zoals muggen.
De parasiet wordt overgedragen van besmette dieren op niet-geïnfecteerde dieren door de beten van zandvliegen. Om hondenleishmaniasis te bestrijden, bevelenexperts een combinatie van twee controles aan: bescherming tegen parasieten en vaccinbescherming.
De hondis de enige diersoort die baat heeft bij het vaccin tegen leishmaniasis. Dit vaccin kan vanaf 6 maanden worden toegediend, onafhankelijk van de gebruikelijke vaccins.
Zelfs als het risico op besmetting niet volledig wordt geëlimineerd, kan het honden die in gevaarlijke gebieden leven en degenen die daar een paar weken blijven, beter beschermen. Vaccinatie kan het risico van een hond om deze ziekte te ontwikkelen verminderen. Meer dan 500.000 honden in Europa zijn ingeënt tegen leishmaniasis.
De ziekte manifesteert zich door verschillende symptomen: huidproblemen, gewichtsverlies, vermoeidheid, kreupelheid, diarree, oogproblemen.

Hartwormziekte

Cardiopulmonale hartwormziekte bij honden en katten, soms “hartwormziekte”genoemd, wordt veroorzaakt door volwassen wormen die leven in de longslagader (de grote slagader die vanuit het hart loopt) en soms zelfs in de rechterkant van het hart zelf. Het is een langzaam progressieve maar ernstige ziekteomdat het bij dieren kan leiden tot hartfalen en plotselinge dood.
De verspreiding van parasieten is afhankelijkvan veel omgevingsfactoren, waaronder natuurlijk de aanwezigheid van veel muggen. Op onze breedtegraadzijn Zuid-Europa (Portugal, Spanje inclusief de Canarische Eilanden, Zuid-Frankrijk, Italië, Balkanlanden, Griekenland, Tsjechië, Bulgarije, Roemenië) en Noord-Afrikade meest risicogebieden. De ziekte komt ook veel voor in West-Indië (Guadeloupe, Martinique), Guyana en Réunion.
Hoe uw hond te beschermen: Om dit te voorkomen en het risico op besmetting te beperken, is het noodzakelijk om enkelevoorzorgsmaatregelen te nemen om honden die in gevaarlijke gebieden wonen of reizen te beschermen: beten muggen kunnen worden beperkt met specifieke insectenwerende middelen en halsbanden. Vraag je dierenarts om het meest geschikte product voor uw dier voor te schrijven. Maar wantrouwen, bescherming is beperkt en ook preventieve geneeskunde heeft de voorkeur. Door preventieve medische behandelingte geven, worden de larven(overgedragen door muggen) vernietigd voordat ze volwassen worden. In een pipet of tablet wordendeze medicijnen toegediend zoals voorgeschreven door uw dierenarts. In het geval dat een hond op vakantie gaatnaar een gevaarlijk gebied, moet hij maandelijks worden verzorgdvoor de duurvanhet verblijfen opnieuw bij zijn terugkeer.
Hoe u uw kat kunt beschermen:
Bij de katten, de pogingen om uit te roeien volwassen wormen zijn dat niet niet aanbevolen omdat hun dood zal ook de kat doden! Het is beter om een behandeling geven die verbetert de conditie van het dier en de ondersteuning tot de parasiet verdwijnt vanzelf. Aan de andere kant is het heel goed mogelijk en wenselijk om behandelen de patienten tegen de larven met specifieke medicijnen die ook kunnen worden gebruikt om te voorkomen dat katten levend of in gevaarlijke gebieden worden gebracht. De preventieve behandelingwordt toegediend in hetzelfde tempo als de hond, dat wil zeggen eenmaal per maand, volgens voorschrift van een dierenarts.

Piroplasmose

Piroplasmose is een van de meest parasitaireziekten vaak voor bij hondenen opnieuw doden veel honden in Frankrijk per jaar. De ziekte is veroorzaakt door een parasiet overgedragen door teken die vernietigt rode bloedcellen. De behandeling is effectief als het is snel geïmplementeerd, maar de complicaties kunnen ernstig zijn.
Symptomenbij honden met piroplasmose zijn meestal zeer uitgesproken:
De hond is neergeslagen, hij voedt niet,het kan ook overgeven, hij heeft een hoge koorts (meestal 40°C) en zijn urineheeft een ongebruikelijke kleur: oranje, rood of donker bruin.
Zelfs als uw hond slechts zijn eetlust verliest en 4-8 dagen lusteloos lijkt na een uitstapje, aarzel dan niet om uw dierenarts te raadplegen, aangezien deze symptomen niet altijd gemakkelijk te herkennen zijn.
Het piroplasma, Babesia canis, wordt overgedragen door en alleen door teken (de laatste vangen de parasiet door aangetaste honden te bijten). De Babesia canis sporozoïeten in het speeksel van de teek kunnen de hond infecteren zodra de teek zich nestelt en bloed begint te zuigen.

Afhankelijk van het stadium van de ziekte, zal de dierenartshet behandelen in de vorm van:
– Antiparasitaire injecties,
– Infusies, bedoeld om de dieren te hydrateren en om lever- en niercomplicaties te bestrijden, [
– Bloedtransfusies om het gebrek aan rode bloedcellen te compenseren.

Pesticiden:
Dit is de zekerste manier om piroplasmose echt te voorkomen enhet product moet de teek vernietigen voordat het tijd heeft om de ziekteverwekker aan het einde van zijn bloedmaaltijd te injecteren. Het beste is dat het in enkele minuten bedwelmt bij contact met de haren.
Producten die aan deze normen voldoen zijn:
Pipetten:Ze zetten een beschermende film af op het hele lichaam, de distributie van het product is autonoom van het toepassingsgebied in een paar uur en ze kunnen een paar weken effectief zijn.
Halsbanden: Ze zijn enkele maanden geldig.
Spuiten: Je moet het hele lichaam van het dier goed besproeien en de applicatie regelmatig bijwerken.

Het is daarom belangrijk om uw dieren het hele jaar door te behandelenen als u een teek ziet, moet deze zo snel mogelijk worden verwijderd om het risico te voorkomen dat uw dier ziekten oploopt.

U kunt onze dierenartsassistenten bellen en een afspraak maken voor een consultatie op 02/3802492.