Echinococcus granulosus

Wat is een echinococcus?

Het is een platworm waarvan het volwassen dier parasiet is van vossen of honden, en, zeldzamer, van katten. Echinokokken zijn niet erg gevaarlijk voor onze kleine metgezellen, maar hun larvale vorm kan bij de mens een ernstige ziekte veroorzaken, echinokokkose.
Er zijn 2 soorten echinococcus, de soort waar we het vandaag over gaan hebben is: Echinococcus multilocularis Deze soort komt voor in de hele noordelijke helft van Frankrijk en in Midden- en Oost-Europese landen.
De volwassene is een parasiet van de vos. De microscopisch kleine eitjes zitten verstopt in de uitwerpselen van vossen, en kunnen worden afgezet op planten, wilde bessen, aarde, en zelfs tuingroenten. De eitjes van de parasiet worden opgenomen door kleine knaagdieren, zoals woelmuizen. De parasieten vormen dan cysten in de lever. Vossen worden op hun beurt besmet door het eten van besmette knaagdieren. Honden en katten die jagen kunnen op dezelfde manier besmet raken. De eitjes zijn gevaarlijk voor mensen omdat de parasiet de lever aantast. Het inslikken van eieren kan gebeuren door het eten van besmette bessen of groenten of als je je vuile handen in je mond stopt.

Geografische spreiding van E. multilocularis in Europa.

Te nemen voorzorgsmaatregelen

  • Eet geen wilde bessen en groenten zonder ze eerst te wassen, en eet ze bij voorkeur gekookt. Opmerking: invriezen tot -20°C is niet voldoende om echinokokkuseieren te vernietigen.
  • Was uw handen grondig na het tuinieren of het aaien van uw hond.
  • Raak geen vossenlijken aan.
  • Geef honden geen rauw slachtafval.
  • Ontworm honden die aan de parasiet zijn blootgesteld om de 4-6 weken met een product dat werkzaam is tegen echinokokken
  • Ontworm honden die tijdens de vakantie naar risicogebieden zijn gereisd.

Echinococcen-cysten in de lever en longen van een schaap.

Niet alle ontwormingsmiddelen zijn effectief tegen echinococcus

Voor meer informatie

U kunt de ESCAPP website bezoeken

U kunt onze dierenartsassistenten bellen en een afspraak maken voor een consultatie op 02/3802492.