Aanvullende onderzoeken: radiografie, echografie, bloedonderzoek enz.

Soms is het nodig een beroep te doen op verschillende aanvullende onderzoeken om een diagnose of een prognose te stellen.

Velen van deze onderzoeken kunnen wij in huis uitvoeren, anderen vereisen zeer specifiek materiaal of gespecialiseerde dierenartsen. Op dat moment werken we met gespecialiseerde collega’s die je verwelkomen in hun structuur. Dit is het geval voor scanners, MIR, gespecialiseerde oogconsultaties.

Radiologie – Meer dan 100 jaar geleden ontdekt, behoudt radiografie een onmiskenbare diagnostische interesse in veel medische gebieden. Radiografie is een diagnostisch onderzoek waarbij gebruik wordt gemaakt van röntgenstralen. Röntgenstralen behoren tot dezelfde familie als lichtstralen, maar met een kortere golflengte. Röntgenstralen hebben de eigenschap dat zij een röntgenplaat kunnen afdrukken op dezelfde wijze als licht een fotografische film afdrukt. In tegenstelling tot de foto geeft de röntgenfoto echter geen beeld van de lichaamsenvelop.

De X-stralen geven echter geen beeld van de buitenkant van het lichaam maar geven een beeld van de inwendige anatomie, aangezien zij doorheen de materie gaan! In functie van het orgaan dat wij willen zien, zal de foto meer of minder zwart zijn. Op deze manier zullen op een radiografie de botstructuren wit weergegeven worden, aangezien zij de stralen absorberen en andere organen, zoals de longen zullen zwart weergegeven worden. Aangezien deze stralen zo gemakkelijk door de weefsel heen gaan, zijn zij ook gekend voor hun schadelijkheid. Bij het uitvoeren van deze onderzoeken, moet dus ook alles in het werk gesteld worden om iedereen zoveel mogelijk te beschermen. Aangezien dit onderzoek meestal niet pijnlijk is, kunnen wij deze uitvoeren zonder sedatie, in sommige gevallen zullen wij wel nood hebben aan een lichte sedatie van de dieren.

Echografie– Voor deze onderzoeken word gebruik gemaakt van ultrasone geluidgolven. Het is een simpele, pijnloze techniek zonder neveneffecten op het lichaam. Met deze techniek kunnen wij volgende organen onderzoeken: weke delen, hart,buikholte, massa’s. Ook dit onderzoek kan meestal plaatsvinden zonder sedatie, enkel in bepaalde uitzonderingen zal een lichte sedatie nodig zijn.

Laboratorium en microscopie. De meeste analyses worden onmiddellijk in het centrum gedaan, dag en nacht: microscopie (bloedcytologie, urinecytologie, stoelganganalyses, dermatologische stalen, parasitologisch onderzoek, kweek, enz.), bloedanalyses, urineanalyses, culturen voor identificatie en antibiogram. Bepaalde analyses worden naar het Bauduin-laboratorium gestuurd en u wordt er rechtstreeks door gefactureerd.