Drinkt uw kat genoeg?

De meeste katten drinken nauwelijks. Een kat moet 50 mL per kg lichaamsgewicht per dag drinken, wat betekent dat de gemiddelde kat 250 mL per dag drinkt. Het klinkt u waarschijnlijk niet als veel, maar katten drinken over het algemeen erg weinig, vooral omdat de meeste van hen droog voedsel eten.

Mijn kat drinkt niet genoeg, is dat een probleem?

Ja! Katten zijn carnivoren, wat betekent dat hun voeding veel eiwitten, calcium en fosfor bevat. De nier heeft moeite met het filteren van deze stoffen, vooral wanneer de kat niet genoeg drinkt en de nier niet voldoende gehydrateerd is. Dit kan leiden tot nierfalen. Bovendien kunnen deze stoffen aan elkaar kleven en harde kristallen vormen. Dit kan leiden tot nierstenen, maar ook tot stenen in de blaas of de urinebuis, die deze helemaal kunnen blokkeren. In dat geval zal de urine zich ophopen in de blaas en de nieren, wat kan leiden tot een blaasruptuur en nierbeschadiging. Katten die niet genoeg water drinken, hebben ook meer kans op ‘fecale impactie’, harde poep die het spijsverteringskanaal verstopt. Dit is zeer pijnlijk voor de kat en veroorzaakt ernstige constipatie en kan fataal zijn. Besteed daarom aandacht aan de dagelijkse inname van uw favoriete metgezel en vooral van uw geriatrische kat.

Maar hoe stimuleer je je kat om te drinken?

Katten houden van bewegend water, en daarom drinken de meesten graag uit de kraan. Er zijn ook fonteinen die hetzelfde effect hebben. Geef oudere katten ook zacht voedsel, zodat ze water bij hun eten kunnen nemen: maar let op dat u een kwaliteitsvoer kiest dat weinig vet bevat, want oudere katten hebben een kwetsbaar spijsverteringskanaal, alvleesklier en lever. Deze organen moeten dus gespaard blijven. Een andere truc die (bijna) altijd werkt: doe een beetje tonijnsap in hun waterbakje, dit is erg smakelijk en zorgt ervoor dat ze willen drinken! Vergeet ook niet om elke dag vers water te geven en de kom tot de rand te vullen of gebruik grotere kommen, uw kat is gevoelig voor smaak en geur en heeft er een hekel aan om zijn kop in de kom te steken vanwege de gevoeligheid van zijn snorharen…

U kunt onze dierenartsassistenten bellen en een afspraak maken voor een consultatie op 02/3802492.